De Haak om Leeuwarden - VolkerInfra
HomeProjecten De Haak om Leeuwarden

De Haak om Leeuwarden

De Haak om Leeuwarden vormt de nieuwe verbinding tussen de A31 bij Marsum en de N31 bij Hemriksein (Wâldwei), inclusief de Noordwestelijke Invalsweg. Het betreft 12 kilometer nieuw asfalt. De weg krijgt 2x2 rijstroken en er mag straks 100 kilometer per uur worden gereden.

Zuid

Naast de aanleg van de nieuwe autoweg aan de zuidwestkant van Leeuwarden gaat het om de bouw van een aantal viaducten en onderdoorgangen. Bij Werpsterhoek komt een nieuw knooppunt en er wordt een vernieuwde ongelijkvloerse kruising aangelegd bij Wirdum. Ook komen er diverse kruisingen met het spoor, die Rijkswaterstaat in nauwe samenwerking met ProRail door de bouwcombinatie laat aanleggen. Over de Zwette wordt een bijzondere brug gebouwd, die zo is ontworpen dat het lijkt alsof de brug ‘opgaat' in het landschap.

 

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de aanleg van het zuidelijke deel van de weg, de provincie Fryslân voor het noordelijk deel. De regie over het totale project ligt bij Rijkswaterstaat.

 

De Haak om Leeuwarden is onderdeel van het programma Vrij Baan. Een infra-programma met ca. 40 projecten van de gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en Rijkswaterstaat. Zij investeren 750 miljoen euro om Leeuwarden ook in de toekomst bereikbaar te houden.

 

Het zuidelijke deel van de Haak om Leeuwarden wordt aangelegd door de combinatie KWS Infra B.V. - Van Hattum en Blankevoort B.V. - GMB Civiel B.V. Deze nieuwe weg wordt eind 2014 voor het verkeer opengesteld.

Feiten & cijfers

 • Opdrachtgever
  Rijkswaterstaat
 • Contractvorm
  Design & Construct
 • Aanneemsom
  circa € 62 miljoen
 • Uitvoeringsperiode
  01-12-2011 - 31-12-2014
 • Betrokken bedrijven
  KWS Infra - Van Hattum en Blankevoort - GMB Civiel
 • Projectcategorieën
  Infra

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+